Randesund idrettslag benytter følgende lønnssystem: Uni Micro
________________________________
Før utbetaling skal det alltid etableres en arbeidsavtale/kontrakt som er signert av mottaker og person med fullmakt i Randesund idrettslags fullmaktsmatrise (se kapittel om REGNSKAP).
Randesund idrettslag har standardiserte kontrakter, godkjent gjennom vedtak i hovedstyret, som skal benyttes. Dette gjelder for alle faste ansatte, vikariater, timelønnede og andre som mottar ulike godtgjørelser. Alle avtaler/kontrakter arkiveres på Randesund idrettslags kontor. Personer som har faste eller midlertidige ansettelsesforhold meldes inn i AA-registeret.
Mal for arbeidsavtale ligger som vedlegg til Randesund idrettslags økonomihåndbok.
Alle lønnsutbetalinger foretas fra administrasjonen/økonomiansvarlig, og alle utbetalinger disse skal være dokumenterbare. Det utstedes lønnsslipp som inneholder spesifikt hva personen mottar, dato for utbetaling, dato for utført arbeid, størrelse på forskuddstrekk mm. Det blir samtidig generert en avsetning for feriepenger som lønnsmottaker vil motta neste år, eller evt ved avslutning av arbeidsforhold om dette avtales. Timelønnede skal føre arbeidstimer på standardiserte timelister. Forskuddsbetalinger bør ikke forekomme.
Antall ansatte i Randesund idrettslag overstiger grensen for obligatorisk tjenestepensjon og Randesund idrettslag har opprettet OTP-ordning for sine ansatte.
For hver lønnskjøring/utbetaling skal dette godkjennes i tråd med Randesund idrettslags fullmaktsmatrise, se kapittel om REGNSKAP.
Skjema for timelister ligger som vedlegg til Randesund idrettslags økonomihåndbok.
I de tilfellene Randesund idrettslag benytter selvstendig næringsdrivende, gjøres det i hvert tilfelle en vurdering for å kunne definere om denne anses som næringsdrivende eller om betalingen anses som lønn fra Randesund idrettslag. Følgende elementer vurderes: Om den som yter tjenesten
- Har regelmessig flere oppdragsgivere, samtidig eller etter hverandre
- Har eget kontor eller produksjonslokale
- Holder egne materialer
- Har egne driftsmidler, som for eksempel maskiner og egne transportmidler
- Mottar avregning i fast beløp og ikke per tidsenhet
- Kan stille med andre enn seg selv, for eksempel bruke egne ansatte
- Skal utføre et bestemt oppdrag som ikke bare er avgrenset i tid
- Har ikke krav på flere oppdrag fra oppdragsgiver
- Har ikke krav på vederlag når oppdrag ikke utføres.
Dersom dette ikke er på plass defineres personen som arbeidstaker og får utbetalt ordinær lønn på linje med andre arbeidstakere i Randesund idrettslag.
Randesund idrettslag registrerer alle lønnsutbetalinger i lønnssystemet. Utbetalinger som ikke overstiger skattefri grense (pr 01.01.20; kr 10 000 pr ansatt pr år) medfører ikke oppgaveplikt.
Skattefrie utbetalinger utbetales ikke i tillegg til annen lønn.
All lønnen er arbeidsgiveravgiftpliktig når Randesund idrettslag overstiger beløpsgrensene for dette (se kapittel om arbeidsgiveravgift).
Utbetalinger inntil grensebeløpet (kr 10 000 pr 01.01.20) til dekning av et medlems merkostnader er ikke opplysningspliktig eller skattepliktig.
Utbetalinger som overstiger grensebeløpet, er oppgavepliktig.
Randesund idrettslag registrerer alle utbetalinger av utgiftsgodtgjørelse i lønnssystemet og innberetter beløp når grensene for opplysningsplikt nås.
Det er tillatt å utbetale bilgodtgjørelse inntil kr 3,50 pr kilometer (pr 01.01.20) uten at det medfører skatteplikt.
Statens satser er for øvrig kr 4,03 pr kilometer (pr 01.01.20).
Randesund idrettslag benytter standardisert reiseregning som signeres av mottaker og attesteres i tråd med fullmaktsmatrise (se kapittel om REGNSKAP) før utbetaling.
Ved krav om passasjertillegg oppgis passasjerene med navn. Det skal påføres dato for reise/hjemkomst ved hver tjenestereise, samt reiserute.
Skattefri sats for passasjertillegg er kr 1 pr kilometer (pr 01.01.20).
Reiseregning ligger som vedlegg til Randesund idrettslags økonomihåndbok.
I store idrettslag er det ofte mange personer som mottar bilgodtgjørelse, og ved løpende lønnsinnberetning av alle bilgodtgjørelser sikrer man at hovedregelen blir fulgt. Man trenger således ikke etterkontrollere gjennom året om noen går over grensen.
Utstyrsgodtgjørelse til dommere innen lagidretter hvor det er nødvendig med spesielt utstyr (f.eks. sko, drakt, beskyttelse mm) godkjennes som skattefri godtgjørelse med inntil 270 kroner per oppdrag (2020-sats). Samlet skattefri godtgjørelse, som utbetales til dommeren fra samme klubb, kan ikke overstige 2 700 kroner per år (2020-sats).
Dommere kan ikke kreve å få beløpet utbetalt kontant rett etter kamp. Godtgjørelse utbetales samtidig som de ordinære lønnsutbetalingene foretas i Randesund idrettslag.
Ved utbetaling til dommer for utført dømming er det nødvendig med en standardisert dommerregning som viser dato, dommerens fulle navn, beløp og eventuelt dommerens signatur for mottak av pengene.
Dommerregning ligger som vedlegg til Randesund idrettslags økonomihåndbok.
Det beregnes og innrapporteres arbeidsgiveravgift av all lønn..